Kaynaştırma Üzerine

13 Aralık 2011



Her yıl gerçekleşen doğumlarla birlikte ülkemizde de özel eğitime duyulan ihtiyaç artmaktadır.Çünkü her yıl engelli çocuklarında sayısı artmaktadır.Durum böyle olunca kaynaştırmaya verilen öğrenci sayısı da artmaktadır.Peki nedir kaynaştırma; özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin akranları ile, eğitim ve öğretimini bütün kademelerde sürdürülmesine dayanan destek sistemidir.Okulöncesinde ise daha çok çocuğun akranları ile sosyalleşmesini sağlamak, normal öğrencilerinde engelli bireylerinde varlığını kabul etmelerini sağlayıp birlikte iletişim kurmalarına yardımcı olmaktır.

Hangi öğrencilerin kaynaştırma alacağına ise RAM(Rehberlik Araştırma Merkezi) karar vermektedir.Peki ülkemizde bulunan Ramlar ne kadar doğru karar verebilmektedir? bu da tartışma konusudur.Geçen yıl sınıfımda iki tane kaynaştırma öğrencisi vardı.Bir tanesi down sendromlu diğeri ise otizmli.Sınıf mevcudum ise 20 kişiydi.Okulöncesi eğitim kurumları yönetmeliğine göre bir sınıfta iki tane engelli öğrenci varsa eğer sınıf mevcudunun 10 kişiye düşürülmesi gerektiği yazılıdır.Bunu müdürüme kibar bir dille izah ettiğim zaman beni duymazlıktan geliyorsa yönetmelik niçin vardır.Haydi bende es geçtim bu durumu müdürüme özel eğitim okullarında dahi otizmli bir öğrenci ile down sendromlu bir öğrencinin ayrı sınıflarda eğitim gördüklerini anlattığım zamanda anlamayı reddetmiştir.Neden mi çünkü müdürüm down sendromu ile otizm arasındaki farkı bilmemektedir.Ben müdürüme alternatif çözümlerde getirdim komşu okulun özel eğitim sınıfı olduğunu öğrencilerden birini oraya yönlendirebileceğimizi anlattım fakat yine ters bir dönüt aldım.

İşin daha ilginç yanı otizmli öğrencim orta düzey bir zihinsel engelliydi.Hal böyleyken haftanın bir günü özel eğitime giderken (o da benim dersimden sonra) beş günü benim sınıfıma geliyordu.Artı otizmli öğrencilerde zaman zaman ısırma vb. saldırganlık özellikleri gözlemlenir.Benim öğrencimde de bu durum vardı.Derslerimi işlerken ne kadar zorlandığımı sınıfta adeta üçe bölündüğümü söylemek mümkün.Çünkü down sendromlu öğrencimle ayrı,otizmli öğrencim ile ayrı , diğer öğrencilerimle ayrı ilgilenmem gerekiyordu.Peki bu durum diğer öğrencilerin eğitim hakkını gasp etmek olmuyor mu?

Ben sınıflarda bir tane olmasına kesinlikle bir şey demiyorum.Bu senede bir tane down sendromlu öğrencim var.Bireysel Eğitim Planı uyguluyorum.Fakat iki tane birden olması hem öğretmene hem de diğer öğrenciler için olumsuzluk yaratıyor sınıfta.Bunları yazarken benim vicdansız olarak düşünebilirsiniz.Onlarında eğitim hakkı olduğunu tabiki biliyorum hatta bizzat kendi hayatımda da yaşıyorum çünkü kardeşlerimden biri özel eğitim okuluna gidiyor.

Müdürümün bana "Yönetmelik falan dinlemem bu okulun amiri benim, ben ne dersem o olur.." dediğini duydum.Anladım ki yönetmelikler siz haklıyken işe yaramıyor,karşınızdaki haklı iken kullanılıyor.

10 yorum:

  1. Nini Nileud dedi ki...:

    Vurgulamak istediğin şeyi çok iyi anladım. Gayet haklı ve mantıklı yazmışsın. Vicdansz oldugunu dusunmedim bile. Ulke de her sey gibi maalesef otizmli,engelli cocukların da egitimi,bakimina ozen gosterilmiyor.
    Yazik ki bu yuzden hem onlar hem de cevresindeki diger ogrenciler zarar goruyor. İnsallah bir seyler degisir artik . Bi de mudurunu esekler kovalasin!

  1. HYPATİA dedi ki...:

    Nini;
    Umarım dediğin gibi bir şeyler değişir artık hem onlara hemde diğer öğrencilere cidden yazık oluyor...benim müdürüm gibi müdürler o kadar çok var ki Türkiye de onlar da eğitim sistemimizin acı bir gerçeği...arada bir beni anlayan kişilerin çıkması beni mutlu ediyor..teşekkür ederim :)

  1. Dyginl dedi ki...:

    Seni çok iyi anlıyorum.Kaynaştırma olduğunu düşündüklerim var fakat Ram yönlendirmenin bir faydasını görmedim.Bunu haricinde bedensel engellli bir öğrencim var aynı zamanda öğrenme güçlüğüde var.Bunu dışında hiperaktif öğrencilerde olunca sınıfı kontrol etmek çok zoroluyor.Bu sadece kaynaştırma olmayan öğrencilere değil kaynaştırma öğrencisi olanlarada haksızlık.Çünkü sınıfta yeteri kadar ilgilenilemediği için.bireysel ilgi gerektiği için.Ve gittikleri okullarda ben henüz ilerleme sağladıklarına rastlamadım.Ben ilgilenirsem ilerleme kaydediyoruz.Sınıf ortamında veya okulda çeşitli davranışlara maruz kalabiliyorlar.Bunla baş edebilecek becerileri de olmayabiliyor.Bazıları saldırganlaşa biliyor.Yada sınıf içinde öz güvenlerini yitirip kaybola biliyorlar.Bu uygulamanın artı ve eksi yanları iyi değerlendirilmeli ve özel eğitim okullarının sayısı artırılmalı.Bireysel eğitim veren özel kurumların daha özenli çalışmaları gerekmektedir.

  1. pelinpembesi dedi ki...:

    canım , ben de kaç yıllık anasınıfı öğretmeniyim izmitte. geçen sene bir down sendromlu, 1 zihinsel özürlü, 1 de davranış bozukluğu olan çocuk vardı. ram dan raporları gelene kadar yarıyıl geçti. dediğin gibi müdürlere yönetmelik geçmiyor. kendi insiyatiflikleri var. savaşmaktan bıktım :(
    ayrıca diğer blogunu da ilgiyle takip ediyhorum..sevgiler..

  1. HYPATİA dedi ki...:

    Huyunkurusun;
    Kesinlikle katılıyorum...işin kötü tarafı bilinçsiz müdürler ile uğraşmak...down sendromunun dışarıda gözlemlenebilir farkları olduğu için onları engelli kategorisine alıyor fakat...otizmli öğrencimi normal bir öğrenciymiş gibi düşünmmemi istiyor...aralarındaki farkı bilmiyor...kardeşimin devlete ait özel eğitim okuluna gittiğini söylediğimde böyle okulların varlığını bilmediğini açıkça belli etti...RAM birazcıkta baştan savma yapıyor işleri...eminim çok düzgün çalışan RAMlar vardır fakat bir çoğunun ne yazık ki raporlarda yeterli değil..Özel eğitim kurumlarının da dediğiniz gibi birebir eğitime daha çok yer vermesi gerekiyor...böyle öğrencilerde birebir eğitim ile ilerleme kaydedilebiliyor..yorumunuz ve düşüncelerinizi benimle paylaştığınız için teşekkür ederim :)

  1. HYPATİA dedi ki...:

    Buket;
    İzmit RAM mı düzgün çalışmıyor acaba...madem sen bu öğrencilerin iyiliği için kaynaştırmaya yönlendiriyorsun...neden bir sınıfta birden fazla olmasına müsade ediyorsun...bu öğrencilerim e-okulda bilgilerini giriyoruz...MEB te bu konuyla ilgilenmiyor....her sene sayıları artıyor...Daha kalifiyeli okulların olması şart :) Blogumu ilgiyle takip ettiğiniz için teşekkür ederim hocam...sayfanıza girdim çok renkli ve çalışmalarınız süper :)
    ilerde yüz yüze de tanışmak dileği ile kendinize iyi bakın :)

  1. Milli eğitim camiasında olan biri olarak doğrudan şahit olmasam da Ram'ların nasıl çalıştığına dair bir fikrim var...Bizde zihinsel ve bedensel engel en geç ailelerin kabullenebildiği durumlar bu nedenle çocukları normal bir okula gidiyor hissi verebilmek için sağa sola ; sizi şikayet ederim, benim şurda tanıdığım var ya da beni şu gönderdi durumlarıyla oluyordur ve mevkileri aslanın ağzında olup rotasyonla geçici görevlendirmeyle oraya buraya sürülmekten korkan idarecilerde korkuyorlardır...

    Eğitim sisteminde ayrıştırma iyi yapılsa ve bu ayrıştırmaya yönelik kompleksler düzgün olsa ne zaten hayata eksiden başlamış bu yavrucaklar ne de alması gereken eğitimi az almak zorunda kalan yavrucaklar ne de zor şatlarda görev yapmak zorunda kalan eğitimciler olmazdı ... Ama dünyanın kanunu bu silahlandırmaya daha çok para gidiyor ve Devletin reklam organı olan Trt katkıpayları neredeyse eğitim katkıpaylarını geçmek üzere...kurumların başına alanı olan öğretmenler yerine badem bıyıklı imamhatipliler gelirse olacağı da bu zaten.. değişme ihtimali mi ? bize bağlı?

  1. HYPATİA dedi ki...:

    Penguen'in Sepeti;
    Sanırım bu düşüncelerinizde çok haklısınız...korkularından idarecilerde bir şey yapmıyor...iktidara göre hareket etmek zorunda kalıyorlar ya da durumdan memnunlar..Milli eğitim bakanları, bence eğitim fakültesi çıkışlı ya da en azından eğitim bilimleri ile ilgili, birileri olsa diyorum belki bu ayrıştırma ve komplekslere yönelik çalışmalara yönelinir...bizim tatillerimize ya da ek derslerimize değil..sizinde güzel bir şekilde değindiğiniz gibi hergün haberlerde görüyoruz, yok bilmem ne tipi savaş uçağı satın alacağız....vs, sadece istenilen yerlere yatırım var...yalnızca bize değil halkımıza da bağlı bu durumların değişmesi fakat ne yazık ki halkımız kış uykusunda...
    Güzel yorumunuz için teşekkür ederim...sevgiyle kalın :)

  1. Blogger Bolat dedi ki...:

    İlginç bir yazı olmuş gerçekten.

Yorum Gönder